Behandeling

Wat is de behandeling van cysten?

Uw specialist zal u adviseren over de beste manier van het handelen daarvan. Dit hangt af van de factoren zoals uw leeftijd, of u nu voorbij de menopauze, het uiterlijk en de grootte van de cyste uit de echo en of u klachten heeft.

Observatie:
Veel kleine cysten zullen oplossen en verdwijnen over een paar maanden. Het kan worden geadviseerd om een ​​herhalingsecho na een maand of zo te hebben. Als de cyste weggaat dan is er geen verdere actie nodig.

Operatie:
Het verwijderen van een ovariële cyste kan worden geadviseerd, vooral als je symptomen hebt of als de cyste groot is. Soms wil de specialist het verwijderen om precies te bepalen welk type cyste het is en om ervoor te zorgen dat er geen kankercellen inkomen. De meeste kleinere cysten kunnen worden verwijderd door een laparoscopie (kijkoperatie). Sommige cysten hebben een meer traditionele stijl van de operatie nodig.

Het type van de operatie is afhankelijk van factoren zoals de aard van de cyste, uw leeftijd, of kanker wordt vermoed of juist wordt uitgesloten. In sommige gevallen kan alleen de cyste verwijderd worden en zullen de eierstokken weefsel behouden. In sommige gevallen is het vruchtbeginsel ook verwijderd en soms andere naburige constructies zoals de baarmoeder en andere ovarium ook. Uw specialist zal adviseren over de mogelijkheden voor uw individuele situatie.